SFK GRIPEN

Utfärd - Sikfiske i Skräbeån 2013-11-30

Sikfiske… Hur fiskar man sik och hur är den som fajter? Frågorna var många och svaren som man fick var mycket varierande men de flesta var överens om att flötmete var den effektivaste metoden och då med maggot som agn. Vi fick även informationen att om vi ville ha bra platser så var det till att vara där tidigt på morgonen så kl 0500 lämnade vi Malmö för att köra mot Nymölla och Skräbeån.

 

Vi anlände vid 06:30 tiden och då fanns redan folk på plats så vi hastade ut och tog platser som vi trodde skulle vara bra då de låg i zone 2. De platser som fanns vid parkeringen och som låg i zone 2 var redan upptagna. Då fisket inte fick börja före kl 0800 så hade vi gott om tid att plocka ihop våra spön och lägga upp strategin. Micke åkte iväg till Preem macken och köpte 10 fiskekort och under tiden började de andra att fiska.

 

Johannes var den som först fick en sik och han sa att de högg mycket försiktigt och att det inte var mycket till fajt.  Då Johannes fick den så tidigt så trodde vi att detta verkade lovande och förhoppningarna om att få en sik hade ökat. Denna förhoppning grusades under dagen då sikarna inte alls var på hugget utan de var mer intresserade av leken och simmade rundor. Ett par polariserade glasögon var ett måste om man verkligen ville se hur mycket fisk det fanns men det var även lite frustrerande då inte visade något intresse för det man presenterade. Vi hade fått reda på att mormyska på spinnspö även var hett men hur fiskade man på detta sätt??

 

Det visade sig att man hade en maggotagnad mormyska på ca 7g som man kastade ut och sedan ”darrade” hem sakta. Man fiskade på synlig fisk och darrade med mormyskan framför dem för att hetsa dem till hugg. När man fiskade med flöte var det mycket viktigt att man tyngde ner flötet så pass mycket att minsta lilla rörelse skulle bli märkbar.

 

Vid 12-tiden gjorde vi en grillpaus och grillade lite korv och sedan passade vi på att se oss omkring i omgivningarna. Vi tog en tur ovanför vägen där det var fiskeförbud och där stod det sik i hundratal och Micke fick en ide att han skull prova sin nya leksak, en GoPro, som han fäste i en gren och sedan sänkte ner i vattnet, hur det experimentet blev kan ni se på hemsidan eller på Youtube – SFK Gripen i Skräbeån.

 

https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=marPoBLTi3Q 

 

Vi fiskade vidare ett tag och när vi vid 15-tiden bestämde att nu var vi nöjda för i år och packade ihop för att åka hem. Resultat denna dag blev 3 sikar och en havsöring, Johannes fick 2 sikar, Göran 1 och Kurt fick havsöringen. Vi andra fick en trevlig dag där solen ett tag tittade fram och värmde oss lite. Helt klart får man åka hit fler gånger för att lära sig även detta fiske, kanske skulle man ha med en ”instruktör” som kunde visa hur man skulle göra, tänka på m m.

 

Två bilar drog iväg till Brostorp för att se hur det såg ut då man hade tömt dammarna och vi andra som inte hann med drog hem. Vi som var med på denna utfärd var Micke, Lennart, Göran Kurt, Kjell, Conny, Veikko, Therese, Johannes och Krister.