SFK GRIPEN

Dagbok 2016

KM-7 2016-12-10 Torskfiske

Äntligen så blev turen av efter två inställda turer p g a blåst. Det blåste visserligen idag med men inte lika hårt som de andra två gångerna och lite regn kom det i början men det drog vidare rätt snabbt. Vi skulle ut med Ulf och Tumlaren II tillsammans med SFK Spinnaren. Vi var 13 man ifrån vardera klubb som kom, 1 ifrån SFK Spinnaren dök inte upp. Detta skulle bli den sista turen med de gamla reglerna, efter den 1 januari 2017 får man bara behålla 5 st och under perioden februari - mars endast 3 st. Man kan tycka att man istället borde ha höjt minimimåttet för alla, sportfiskare som yrkesfiskare samt att det under perioden januari - mars skulle ha varit totalstopp för fiske efter torsk men så blev det inte men nu tillbaka till dagens fiske. Ulf stävade ut ur hamnen och satte kurs mot Danska sidan där han kanske tänkte få lite lä från land. Efter ca 1 timme så slog han stopp i maksin och det var dags att blöta våra beten. Strömmen var även den rätt så stark så det blev till att öka på vikten lite för att kunna hålla botten och de som gjorde detta på rätt sätt fick utdelning. Torskarna som vi fick var av rätt så bra storlek, flertalet låg mellan 1,5 - 3kg men det kom även upp en hel del mellan 3 - 5 kg där Esad i SFK Spinnaren var den som fick den största på 5,2 kg. 

 

Dagens segrare blev Stefan som fick 17 fina torskar och på andra plats kom Patrik med 16 st. På tredje plats kom Göran med 11 st tätt följd av Sven-Erik som fick 10 st. Med dagens seger så knep Stefan titeln "Flest antal segrar" då han under året lyckats få 2 st och alla andra bara 1. Med dagens andra plats så kan vi även konstatera att Patrik tar hem titeln "Klubbmästare" än en gång men det är många som vill ge honom en svår match nästa år. Dagens lagseger gick till lag nr 1 som fick 53 torskar och de slutar på 33 poäng som även kommer att ge dem lagsegern i årets tävling. På andra plats kom lag ne 2 med 25 torskar och slutar på 30 poäng. Lag nr 3 kom på tredje plats med sina 19 torskar och slutar på 15 poäng. Totalt kom det upp 165 torskar varav SFK Gripen fick 97 och SFK Spinnaren 68 st. Deltagare:(Stefan Rosenström, Patrik Rickard, Göran Brandt, Sven-Erik Rickard, Johannes Rehn, Karl-Åke Månsson, Lennart Bundy, Kurt Grip, Michael Hammarlund, Conny Lindqvist, Kjell Olsson, Veikko Lathi, Therese Lathi samt 13 st ifrån SFK Spinnaren)

KM-6 2016-10-23 Bottenmete med Vandia

Den 23 oktober åkte vi tillsammans med SFK Spinnaren ut på en 7-timmars tur för plattfiskmete med turbåten Vandia, vi skulle fiska mellan 08:00-15:00. Vädret var lite mulet men det var uppehåll och det blåste omkring 4-5 s/m. Vi började som vanligt med att åka över till Danska sidan och hämta borstmask som levererades ut med småbåt och sedan så kunde fisket starta. Även om man tyckte att fisket emellanåt var mycket trögt så visade sig att när vi hade fiskat klart så hade det inte varit så trögt ändå, för det landades ca 526 godkända plattfiskar på hela gänget och merparten ca 473 st var rödspättor, till detta tillkommer ett okänt antal som inte höll måtten. Merparten av fisken återuttsattes och man behöll bara det som man kunde ta hand om vilket var glädjande. Dagens segrare blev Patrik med 49 godkända plattfiskar. På andra plats kom Conny med 41 st. Tredje platsen fick Therese och Johannes dela på då de fick 32 st var. Lagsegern gick denna gång till lag nr 1 som fick ihop 178 st och som nu har 28 poäng. Lag nr 2 fick 173 st och de har nu 26 poäng. Även lag nr 3 fick poäng med sina 47 plattfiskar och har nu 12 poäng. Totalt kom det upp 398 plattfiskar med godkännt mått under tävlingen. Deltagare:(Patrik Richard, Conny Lindqvist, Therese Lathi, Johannes Rehn, Sven-Erik Richard, Lennart Bundy, Veikko Lathi, Göran Brandt, Krister Rehn, Michael Hammarlund, Karl-Åke Månsson, Kurt Grip, Bengt Fransson, Kjell Olsson, Stefan Rosenströn samt 5 st ifrån SFK Spinnaren.) 

Sill 2016-09-25

Den 25 september åkte vi ut med Siam, en av Rååbåtarna, för att fiska sill. Denna gång åkte vi ut utan att det var ett KM och det känndes skönt och avspännt även om en del saknade tävlingsmomentet. Vi köpte platser som vi hade bokat innan så det blev lite trängre än det brukar mot när vi kunde hyra hela båtar själv men nu finns inte underlag för det längre. Eventuellt skulle vi kunna slå ihop oss med Spinnaren och dela båt då inte de verkar bli så många på sina sillafisken längre. Vi fick i alla fall ett härligt väder och det kom upp en hel del sill så jag tror att alla blev nöjda men många hade velat ha lite större sillar för saltning. Efter sillturen så blev det fika vid kajen som vanligt innan vi begav oss hem för nästa jobb, att ta hand om all sill.

KM-5 2016-09-11 Insjöfiske

Så blev äntligen Ringsjöturen av då första försöket åskade och blåste bort. Vi blev 12 st som samlades vid Ringsjöfisk där det ett tag såg ut som om vi skulle få klämma ihop oss 3 och 3 i båtarna då man dubbelbokat med en annan klubb men det hela löste sig till slut och vi kunde få båtarna och styra ut på Ringsjöns vatten. Trotts den fina dagen var det inte direkt någon värme så att sitta i T-Shirt och shorts var inte direkt att rekomendera. I år var fisket lite bättre än i fjor och en del fick fisk redan på vägen ut mot Klinta, gäddorna var på hugget på vanliga stället :-) Många båtar låg vid Klinta och fiskade där de fick en del fin abborre och de som låg lite längre ut fick även någon gös. Mot slutet blåste det upp så det började gå små gäss på sjön. Vi fiskade mellan 09:00-14:00 vilket var rätt lagomt. Dagens segrare blev Krister som fick ihop till 76 poäng med 12 abborrar och en mört. På andra plats kom Karl-Åke med 56 poäng med 8 abborrar och 1 mört. På tredje plats kom Micke och Johannes som båda fick 40 poäng, Micke fick 1 gädda och 1 gös och Johannes fick 1 abborre och 1 gös. Totalt kom det upp 1 gädda, 3 gösar, 33 abborrar och 4 mörtar. De flesta fiskarna återutsattes, endast ett fåtal behölls. Lagsgern gick till lag nr 2 som fick ihop 187 poäng och de har nu 22 poäng. På andra plats kom lag nr 1 med 161 poäng och leder än med sina 23 poäng. Även lag nr 4 fick ihop några poäng, 20 poäng, och det ger dem nu 9 poäng totalt. Deltagare:(Krister Rehn, Karl-Åke Månsson, Michael Hammarlund, Johannes Rehn, Patrik Rickard, Kurt Grip, Veikko Lathi, Sven-Erik Rickard, Göran Brandt, Therese Lathi, Lennart Bundy och Conny Lindqvist)

 

mms 20160912 172806mms 20160912 172816

KM-2 och utfärd till Brostorp 2016-04-15--17

 

Så var det dags för vår lilla tripp till Brostorp. Det är svårt att hitta ett bättre boende så nära fiskeplatsen till ett överkomligt pris så det har blivit att vi har förlagt vår helgaktivitet här och det är ett trevligt ställe som vi gärna återkommer till. Nytt för i år blev att tre man fick på sig att fixa med maten fredag och lördag men vi får nog lösa det hur betalningen skall lösas på ett bättre sätt till nästa gång. Som vanligt var det ett gäng som drog upp på FM för att testa om regnbågarna var på hugget och det var de. Helgens två största fiskar togs i den nedre dammen av Göran och Conny, Conny fick en båge på 3,2 kg på på fluga och Göran en på 5,2 kg med ultralätt spinn så han fick hålla på ett tag för att få in den. Allt eftersom dagen gick mot kväll så dök fler och fler upp och till sist var det dags för Karl-Åke att sätta igång grillarna och börja grilla korv och hamburgare som lät sig väl smakas.

Därefter drog vi oss in i värmen för att fortsätta diskusionerna om horngäddetävlingen på ön vara eller inte vara och de flesta var nog överens om att vi kunde nu lämna staffetpinnen vidare till nästa som ev vill driva tävlingen vidare. Vi diskuterade även att eventuellt dra igång en annan tävling med inriktning på torskfiske i sundet och det var en hel del som tyckte att det var nog en bra idé men att börja i liten skala med 1 båt till att börja med men hur den tävlingen skall se ut och när den skall utövas får funderas fram. Efter de diskusionerna så lottade vi ut utgången och drag reglerna för nästa dags fiske. Vi skulle börja kl 07:00 och hålla på till kl 12:00 med avbrott för lunch och prisutdelning. Först till 3 fiskar gällde och sedan nästa till 3 o s v tills tävlingen var slut. När nu allt detta var avklarat så kom kortleken fram trots att klockan började bli sen men det stoppade inte detta gäng som gladeligen höll på till 4-tiden innan de sista drog i säng vid 04:30 för att gå upp 06:00, undra hur pigga de var under fisket :-) Vädret var fint under hela dagen och regnet kom inte föränn på kvällen och då satt vi inne i stugan.

 

Läs mer: KM-2 och utfärd till Brostorp 2016-04-15--17

KM-4 2016-05-14 Horngäddetävling

Årets horngäddetävling blev direkt förlagd till östra piren i Höllviken då piren i Klagshamn numera inte anses som säker att ha en tävling på och den är för svår att gå ut på. Vi samlades vid 06:30 för att börja tävla 07:00 och hålla på till 11:00. En mycket tidig tid och funderingar finns att flytta fram tiden minst 1 timme till nästa år. Vi fick en solig dag med en del moln men temperaturen var inte så lysande och vinden var inte den varmaste. Fisket var inte det bästa som vi har varit med om så att den som först kom till 25 skulle vinna och nästa bli två blev det ingen realitet av då dagens segrare som blev Kjell fick 10 st, han fick även dagens tyngsta på 740g. Sedan var det 5 st som hade 5 fiskar och Micke hade de tyngsta 2,20 kg och knep därmed 2:a platsen. Tätt efter kom Göran med sina på 2,14 kg och fick därmed 3:e platsen. Conny kom 4:a med 1,98 kg och Patrik 5:a med sina 1,60 kg (han hade en som hoppade ur hinken med knäckt nacke och simmade iväg så han hade bara 4 att väga in). Stefan som hade rensat sina kom på 6:e plats. Lagtävlingen gick till lag nr 2 som fick ihop till 25 st och har nu 17 poäng. Lag nr 1 kom på andra plats med sina 13 horngäddor och har nu 19 poäng. Lag nr 3 fick 5 horngäddor och har nu 6 poäng. Totalt kom det upp 43 st. Deltagare:(Kjell Olsson, Michael Hammarlund, Göran Brandt, Conny Lindqvist, Patrik Rickard, Stefan Rosenström, Krister Rehn, Lennart Bundy, Sven-Erik Rickard, Kurt Grip, Evert Bengtsson, Karl-Åke Månsson och Stig Göransson)

Ufärd, kustfiske 2016-03-12

Tre tappra själar gav sig ut på detta fiske i mars månad. Kustfiske stod på programmet och det verkar inte locka så många ut ur stugorna. Vi möttes av en tjock dimma som vi hoppades skulle lätta men den låg envist kvar fast det blåste bra mycket mer än de 3 m/s som metrologerna hade sagt. Klagshamn var stället vi skulle fiska på då det finns ett flertal ställen där man kan fiska ifrån land. Vi tågade ut på den nya piren och det var inte det lättaste att ta sig ut på den då många stenar vickade förrädiskt och Micke och Kurt stod på öronen var sin gång men de klarade sig utan brutna ben och spön. Vi försökte verkligen nästan allt för att locka fiskarna till hugg. Vi körde spinn, flötmete och bottenmete med räka men inget lockade till hugg. Det blev inget vadande och fluga som Micke hade tänkt ute på piren då att ta sig ner till vattnet hade varit förenat med livsfara då det var rätt bramt ner och många hala stenar så flugspöet fick ligga orört. Vi fiskade mellan 9-12 innan vi bröt upp och valde att sätta igång grillen istället. Efter grillen så drog vi hem, ingen fisk men väl en trevlig dag. Deltagare:(Michael Hammarlund, Börna Brandt och kurt Grip)

 

 

KM-3 Torskfiske med Tumlaren II 2016-04-24

Så var det dags för den gemensamma turen med SFK Spinnaren. Vi samlades tidigt på kajen och väntade på Uffe som skulle släppa ombord oss på båten. Vi gick ut från kaj 07:00 som planerat. Vädret var mycket lugnt denna dag och om det inte fanns ström eller ett de gick mot varandra skulle det inte bli mycket till fiske men som tur var fick vi inte de farhågorna besannade. Vi satte fart mot Danska sidan då Uffe trodde att vi skulle få ett bättre fiske där men han gjorde ett stopp innan Saltholmen för test och där kom vi i kontakt med fisk så det blev till att tuta omkring i området tills det var avfiskat sedan valde han att gå mot Vikhög vilket visade sig vara ett lyckodrag, där hittade han en hel del fin torsk och många minst 15 st över 4kg fångades och störst fick Jan-Åke i Spinnaren en torsk på 6,6 kg. Vi fick en mycket skön dag med svaga vindar och sol och av det annalkande regnet såg vi intet av ute på sundet men molnen tornade mörka upp sig inöver land. Dagens segrare blev Stefan med 10 torskar, på andra plats kom Patrik som även han fick 10 st men med lägre vikt. På tredje plats kom Micke med 9 st. På fjärde plats kom Lennart även han med 9 torskar men fick se sig slagen med 1,6 kg så tajt var det mellan de 4. Lagsegern gick till lag nr 1 som fick 41 torskar och har nu sin tredje raka vins som ger 15 poäng. På andra plats kom lag nr 2 med 31 torskar och det ger dem 12 poäng. Lag nr 3 får sina första poäng för sina 15 torskar och har då 3 poäng. Deltagare:(Stefan Rosenström, Patrik Rickard, Michael Hammarlund, Lennart Bundy, Sven-Erik Rickard, Conny Lindqvist, Göran Brandt, Johannes Rehn, Therese Lathi, Kurt Grip, Veikko Lathi, Karl-Åke Månsson, Kjell Olsson, Stig Göransson samt 13 st ifrån SFK Spinnaren)

KM-1 2016-01-24 Pimpelfiske

Äntligen så blev det vinter i Skåne. Vintern slog ett litet järngrepp över den skånska landsbyggden samtidigt som det inte blåste och det gjorde att många isar även på stora sjöra frös till och blev fiskbara men som alltid så gäller det att passa på när isen ligger för nästa vecka kan den vara borta.

 

Inför vårt planerade isfiske den 24 januari så var det inga problem med att hitta sjö med hållbar is då alla sjöar var grönlistade på pimpelforum. Sjö för dagen blev Dagstorpsjön då det kan vara en rätt trevlig sjö att fiska ifrån. Som vanligt hade vi fisketid 10-14 och vi samlades vid parkeringen vid Sjöhuset då denna tar en del bilar, tyvärr är det en bit ner till sjön genom skogen. Tyvärr så låg dimman tät denna dag över Dagstorpsjön och vi vet ju att fiske och dimma brukar inte vara någon höjdare även om det finns dagar som säger det andra. Vi var faktiskt ett tappert gäng på 12 man plus några medresenärer, 5 st, som denna dag skulle jaga randiga riddare. Det blev en hel del borrande och jagande innan ett gäng lyckades få kontakt med dessa gäckande varelser. Men de var mycket svårflörtade och att ha en bit mask eller maggot var ett måste för att de över huvud taget skulle bemöda sig med att nappa.

 

Läs mer: KM-1 2016-01-24 Pimpelfiske